Singer/songwriter


Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Under skolåren så spelade jag även piano i musikskolan och sjöng i kör. Men engagemanget var väl inte så där uppslukande. Nej, det var först när jag fick tag i en gitarr i 13-årsåldern som det tog fart på allvar. Så snart jag lärt mig några ackord så började jag började skriva egna låter. Texten var redan då minst lika viktig för mig som musiken. Här är ett par fraser ur en av mina första sångtexter (som jag fortfarande minns) och som jag skrev när jag var i 14-årsåldern:

Jag ville säga dig
allt som jag kände då
Men orden räckte ej
Jag bara lät dig gå
Jag ville tala om
allt jag har drömt om dig
Men du, du såg dig om
Och gick från mig


O ja, mycket hjärta och smärta var det i början. Med tiden blev det istället många låtar (och ett par musikaler) som jag använde i mitt jobb som ungdomsledare och så småningom församlingsassistent i Svenska Kyrkan. Mina mest privata låtar hamnade oftast i byrålådan i väntan på mer tid att göra något av dem. Och tid fanns det inte så gott om som småbarnsmamma med tre vildar.

Först i slutet på 90-talet fick jag en lite annan livssituation och började rota bland mina gamla låtar. Jag insåg att många av dem berättade en historia. Närmare bestämt min och min familjs historia. Vissa av låtarna var precis som dagboksanteckningar och med låtarna som grund började jag skriva en självbiografi. Det blev Älskade ungar som handlar om hur det var för oss att leva med barn som har högfungerande autism, ADD och svår astma/allergi i familjen. Bok och CD gav ut via Gravander och Widerlöv förlag år 2000. (2010 kom en andra upplaga ut via Duo Dito förlag och 2011 kom den fristående uppföljarboken Ska det vara så här?).

Inspelningen av låtarna till Älskade ungar-CD:n gav blodad tand och 2001 gick jag i studion igen. Denna gång var det 12 av mina lite mer kommersiella låtar som förevigades. Tanken var att använda CD:n som en demo för att skicka runt till olika musikbolag. Livet (med bl.a. sjukdom och skilsmässa) kom emellan så skivan blev liggande. Nu ligger några av låtarna ute på Youtube.

Nu för tiden sjunger jag oftast tillsammans med Peter som Duo Dito Rocktrubadurerna på fester, bröllop och liknande. Det blir oftast mer allmänt trubadurande med bara några få av våra egna låtar. Pga sjukdom tar vi numer mycket få spelningar. Läs mer om Duo Dito Rocktrubadurerna här!

Duo Dito Rocktrubadurena 2013 - Foto: Jennyfer Grahn.
Inga kommentarer: