torsdag 31 december 2015

Ut med det gamla och in med det nya! Eller?

2015 skulle ha blivit mitt skrivarår men med facit i hand kan jag konstatera att jag aldrig skrivit så lite som just i år. I stället har livet varit fyllt av annat: En del jobbigheter och förstås även en hel del glädjeämnen. Tänker inte gå in på några detaljer men jag hoppas (och vill verkligen tro) att 2016 blir ett bättre år! 

Istället för min traditionella årskrönika så ska jag berätta om Peters och mitt julklappsprojekt till alla våra sju vuxna barn i år. Som vanligt räcker inte plånboken särskilt långt och då måste ju kreativiteten och arbetsinsatsen räcka desto längre. Min pappa började släktforska i höstas och jag hjälpte honom med lite research. Blev helt fascinerad över hur mycket man kunde hitta online - både om släkten och intressant kringinfo. Så en bit in i november kläckte jag den strålande idén om att vi skulle göra släktbok till kidzen så de fick lite koll på sin bakgrund. Peter är ju precis lika knäpp som jag så han hängde på. Kanske är vi båda lite tidsoptimister (liiiiiite då) men med mycket intensivt arbete så hann vi i alla fall få ihop tillräckligt mycket material för att trycka en bok med antavlor och släktberättelser. Och med hjälp av Peters ärvda album och mina föräldrars heroiska insats lyckades vi även samla ihop lite foton på de senaste generationerna. Även vi har fått lära oss en hel massa nytt på vägen. Vi har hittat släktgårdar och anor vi inte alls visste om. Att vi härstammade från bönder var väl ingen nyhet men att många var storbönder, rusthållare, nämndemän och till och med en riksdagsman för bondepartiet - det visste vi inte. Men det fanns även fattiga torpare och sjömän och vi har hittat anteckningar i kyrkböckerna om både sinnessjukdom och domar som lett till straffarbete och böter. Och det finns alldeles säkert mycket kvar att utforska.

Hur gör man då när man är en modern familj med två sammanslagna barnkullar med helt olika släktlinjer? Vi gjorde en bok som börjar från båda hållen och möts på mitten. Kan tala om att vi väntade med stor spänning på provtrycket eftersom vi inte hade någon plan B. Men det funkade faktiskt - Tack och lov!

<= Vänd på boken och voilà! =>


Min egen släkt har vi kunnat följa tillbaka till första delen av 1600-talet i Västerbotten på pappas sida och ungefär lika långt på mammas sida i Östergötland/Södermanland. På Peters mammas sida har vi inte kommit så långt ännu. Troligen har släkten bytt namn så de är svårare att följa men vi ska göra nya försök. Däremot Peters anfader som hette von Rohr tillhörde en tysk adlig släkt som kan härledas ända bak till 1100-talet. Hans anmoder Anna Klints släkt går tillbaka till början av 1500-talet och även den släkten blev adlad under hennes livstid. Inte visste jag att jag var gift med fint folk! :) Det är SÅ spännande! Jag kommer definitivt att försöka forska vidare ...

Gott Nytt 2016 alla vänner!2 kommentarer:

kersogräs sa...

Tack för en underbart trevlig bok. Jag "sitter" på mer som borde vatt med. Men jag var för seg! Du ska få det jag har så kan du läsa det för barnen! Mamma

Helena Dahlstrand sa...

Tack mamma! Kanske det blir en andra upplaga så småningom då vi samlat ihop lite mer. :)