lördag 24 november 2012

Hemma hos oss ...

... en lördagskväll: Peter och resten av Allan Beddo Band spelar på en privat fest. Jag är med andra ord rockänka och sitter vid datorn, precis som så ofta annars. Men inte med jobb denna gång! Nejhej du, jag sitter här med ljuva köksfunderingar. För nu är det bestämt. I mellandagarna ska Peter och bussigaste grabbarna Grus fixa köket. Så härligt - Äntligen!!!

Både Peter och jag har en stor passion för design och gillar verkligen kombinationen av gammal, härlig snickeritradition och lite hypermodern design i detaljer. Vi älskar varma, jordiga färger och spännande textil som gör det hemtrevligt och ombonat. Det är precis den där ny/gamla, stilen vi försöker åstadkomma i vårt hem när vi bygger om. På övervåningen har vi färdigställt kontoret med gästrum och ett sammlingsrum som används av företaget. I tillbygget på nedervåningen bor Peter och jag i det som egentligen var tänkt som vardagsrum från början. Men sedan alla kidzen flyttat så finns det inget skäl att tränga in oss i ett litet rum. Vi trivs ju med ljus och rymd!

Nu är det äntligen kökets tur att få en ytterst välbehövlig uppfräschning. Vi har "sparat" på oss de flesta delar som behövs till renoveringen här under hösten och efter jul kommer det alltså äntligen att ske! Det som återstår är att köpa färg till de snickerier som ska målas (panel och köksluckor) och att köpa nya bänkskivor. Jag måste säga att jag verkligen ser fram emot att få laga mat i vårt nya kök nästa år! 

Här måste jag infoga en liten varning för väldigt många detaljer i fortsättningen av det här blogginlägget! Jag är nämligen mer än lovligt nördig då det gäller sånt här. Så har du inte ett brinnande intresse av inredning så ska du genast sluta läsa nu. Ha en riktigt trevlig lördagskväll!


För dig som fortfarande är kvar och inte tidigare hört om vårt låååångdragna och alldeles för stora tillbyggnads- och renoveringsprojekt och vad det beror på att det tagit sån tid så kan du läsa mer om det här! Och här är våra byggplaner för den som är intresserad av detaljer. Har roat mig denna lördagskväll med att göra revideringar av den ursprungliga ritningen. Efter att ha hållit på med bygget i drygt 5 år (och tvingats begära förlängt bygglov) så har det ju hunnit bli några smärre ändringar i planen. Typ några flyttade/rivna väggar, omtänk när det gäller ett par fönster och så. Och så har vi inte hunnit få in någon kamin ännu, synd nog.


Visst blir det fint? Vinterträdgården kommer att bli sommarens projekt, hoppas jag. Om ork, tid och pengarna räcker vill säga. Men nu handlar det om köket. Den gamla delen av huset - köket, ett fd. sovrum (som nu är genomgångsrum ut till tillbygget och som vi kallar för serveringsgången) och det gamla vardagsrummet - kommer att hänga ihop som ett slags levnadsrum för oss och hundarna. I serveringsgången kommer vi att ha en liten matgrupp och i det gamla vardagsrummet kommer det bli plats för min dator och en soffhörna. Köket är ju ganska litet och vi har vänt och vridit många gånger på ritningarna, må du tro! Här är den ritningen som vi nu kommer att köra på:


Så här ser fönsterdelen av vårt halv... nej, ofärdiga kök ut idag ...
... men något sånt här kommer det att bli efter jul! Vy från fönstret.

Bardisken i valnöt kommer att få vara kvar, liksom teglet vi har ovanför köksbänkarna. Golvet får nog också duga så länge. Men i mellandagarna ska här sättas panel, listas, monteras köksinredning, tapetseras och målas. Nu har vi stavlimmade valnötsskivor (som i bardisken) som köksbänk och det är (var från början i alla fall) riktigt snyggt men är väldigt opraktiskt. Runt spis och diskbänk ska det därför definitivt bytas till en tåligare bänkskiva nu när vi bygger om. Vi räknar med att köpa bänkskivorna på IKEA men lite osäker på vilken färg vi ska välja. Vilken tror du mest på? Jag lutar åt svart men är lite rädd att det ska bli för mörkt. Hmm ... Det tål att tänka på! Här nedan är en snarlik tapet som den vi redan köpt och färgerna är de vi funderar på att använda till snickerierna. Vad tycks? 


Gustaviansk grå (luckor)


Engelsk röd (panel + kontrast färg i fals på spegeln i luckorna)


För dig som är lite nyfiken så kommer här några bilder i repris från de delar av huset som "nästan" är färdiga. Om vi nu bortser från den där sista finishen som typ listning och så ... :)

Vårt till- och ombyggda hus från gatan. Nästan färdig fasad.
Vårt stora, luftiga och härliga sovrum. Med min "kluddkonst"på väggarna.
Jag gillar det gamla franska Jugendgallret i gjutjärn. Syns tyvärr inte så väl här.
Timret i vårt rum är den gamla ytterväggen som vi målat i en faluröd nyans. 
Matgruppen i det f.d. sovrummet med ett par "prydnadshundar".
Kontoret på övervåningen är verkligen kanonbra men jag sitter
faktiskt oftast nere med datorn och jobbar för hundarnas skull ...
Myshörna i kontoret för samtal.
Bokerirummet där vi har kurser och möten. Bild från nätverksträffen i våras.
Även i Bokerirummet har vi frilagt timret i den gamla
ytterväggen men målat det i vitt. Inte helt fel, tycker jag.
Nej, nu ska jag stänga av datorn, ta mig något gott att dricka och ta lördagskväll på riktigt. Jag lovar att inte tjata mer om bygget förrän i mellandagarna eller så. Godnatt alla tålmodiga som orkat följa mitt bloggande ända hit! 

Inga kommentarer: