fredag 9 november 2012

Böcker igen


Insåg att min blogg just nu (för ovanlighetens skull) är full av hund- och familjehändelser. Dags att skriva lite om bra böcker igen ...

Först och främst är jag nyfiken över hur ofta (om alls) just du läser e-böcker? Själv läser jag mycket på skärmen (manusförlag och bearbetningar) men är usel på att läsa e-böcker. Eftersom vi har planer på att konvertera alla våra Duo Dito-böcker till digitalt format så borde jag nog göra en investering i en läsplatta av något slag inom kort. Vad har du för erfarenheter? Ställde frågan på facebook för att få lite koll på andras vanor. Svara gärna du också!

Teresa Jörgensens starka berättelse Sara och Kevin kommer äntligen som e-bok den 15/11. Den handlar om två 12-åringar som är väldigt olika men som båda har en mörk hemlighet. I deras familjer finns det nämligen alkoholproblem. Det här är ingen vanlig barnbok utan är minst lika viktig för oss vuxna. Har du inte redan läst boken så rekommenderar jag den starkt. Vill du inte läsa Istället för ensam som e-bok kan jag skvallra om att vi har den fysiska boken för endast 49 kr i vår Bokeributik just nu. Läs mer och beställ här!

Idag vill jag berätta för er varför vi bestämde oss för att ge ut Istället för ensam, trots att vi egentligen inte alls ger ut böcker som riktar sig till målgruppen barn- och ungdom. Duo Dito Förlag har ju specialiserat sig på att ge ut starka berättelser om personliga erfarenheter, livs- och eller samhällsfrågor som är värda att diskutera och ämnen som kan inspirera. Vår främsta målgrupp är de som jobbar med människor inom exv. skola, vård, social omsorg och intresseföreningar. Vi har gett ut flera viktiga diskussions- och inspirationsböcker:

  • Älskade ungar och Ska det vara så här? som handlar om att leva barn som har bokstavsdiagnoser i familjen skriven av undertecknad, Peter Dahlstrand och Susanna Simonsson.
  • ...i dina spår...en stark och vacker bok om sorgbearbetning och spädbarnsdöd av Kristina Grahn.
  • Refuserad av Desirée Fredlund som handlar om att följa sina drömmar.
  • Nutidsnovellen, en novellantologi (efter vår tävling med samma namn) som är skriven av Anders Textorius och även innehåller de vinnande novellerna. Och nu är uppföljaren Dåtidsnovellen under produktion och kommer ut före årsskiftet.
  • Född människa av Karin Wahlöö de Soto och Annika Filipsson som handlar teatergruppen ETIKetterna som använda teater för viktiga diskussioner om etik inom social omsorg och vård.

Nu kan man ju fråga sig hur en bok som Istället för ensam passar in i vår utgivningsprofil? När vi fick manuset för bedömning och jag läste det, var min första tanke att ALLA vuxna som på något sätt ha med barn att göra borde läsa berättelsen. Det vill säga alla ni som jobbar med barn och ungdomar i skolan, som jobbar med familjer på olika sätt och så alla vi "vanliga" vuxna som träffar barn genom våra egna ungar eller kanske grannarnas barn. Teresa är van vid skolmiljön från sin vardagsroll som lärare och har personlig erfarenhet av missbruk i familjen. Det märks i hennes realistiska gestaltning av dessa två utsatta barn. Kan även erkänna att jag blev djupt berörd av Sara och Kevins berättelse. Tycker det är oerhört viktigt att barn i liknande situationer får chansen att läsa boken för att veta att de inte är ensamma. Är därför mycket glad över att boken kommer bli tillgänglig som e-bok nu!

Faktum är att inom kort ger vi ut vår andra bok som har dubbla målgrupper. En ungdomsbok av Petra Hillring som även den borde läsas av alla vuxna som möter ungdomar i sitt jobb eller på annat sätt. Linas syster gör ett självmordsförsök och Lina förstår ingenting. Hennes systers liv verkar ju helt perfekt. Hon är snygg, populär, duktig i skolan och har allt det där Lina själv skulle vilja ha mer av. Varför vill hon inte leva längre? Medan systern ligger i koma på sjukhuset börjar Lina forska. Genom systerns dagbok får Lina ett helt annat perspektiv på saker och ting. Där jag inte längre syns är en stark påminnelse om hur tufft det kan vara att vara 17 år och vad som kan göra att man når gränsen för vad man kan leva med. Läs mer om boken här!


Inga kommentarer: