fredag 30 mars 2012

Stolt och glad - trots allt


Yeeees!!! Vår senaste inspirationsbok från Duo Dito förlag Född människa av Annika Filipsson och Karin Wahlöö de Soto har fått en finfin recension av Margareta Wiman på bibliotekstjänst (BTJ).


Utdrag ur recensionen:
"Teatergruppen ETIKetterna är knuten till Jönköpings kommun och har sedan drygt tio år framgångsrikt arbetat sceniskt med att gestalta etiska förhållningssätt inom vård och omsorg. Utifrån ett engagerat och entusiastiskt inifrånperspektiv beskrivs här hur Ädelreformens genomförande 1992 accentuerar behovet av ett positivt förändringsarbete, och som en specialinriktad verksamhet inom denna process bildas 2001 ETIKetterna. [...] Sedan hösten 2010 är författaren och dramaturgen Helena Dahlstrand regissör, och man genomför - både externt och inom kommunen - numera såväl kortare som längre föreställningar kopplade till äldrevård, psykiatri, funktionshinder samt individ- och familjeomsorg. Boken innehåller även texter samt exempel på scener och kommentarer i anslutning till dessa. En omistlig inspirationsbok för alla med koppling till nämnda områden."
Tjoho! "En omistlig inspirationsbok..." Det kan väl knappast bli bättre omdöme än så för en bok av det här slaget. SÅ roligt!

MEN ...

Alla som håller på med bokproduktion/utgivning vet hur oerhört viktigt det är att få ett - och helst förstås ett riktigt bra -omdöme från Bibliotekstjänsts (BTJ) lektör. Det vill säga om man nu vill att boken ska hamna på biblioteken runt om i Sverige. För ett litet förlag eller en independentförfattare kan detta vara lite dubbelt. Personligen anser jag att det är en mycket viktig ideologisk fråga med tillgång av en mångfald av litteratur på våra bibliotek MEN - för det finns ett STORT "men" i de hela - BTJ:s villkor är knappast anpassade för oss små, resurssvaga eldsjälar. De kräver nämligen att få köpa böckerna till Bokrondellens F-pris, fraktfritt, med rabatt och med 60 dagars faktura. De beställer dessutom enstaka böcker istället för att samla ihop beställningarna - ibland kommer det 4-5 småbeställningar under samma vecka som (enligt uppmaning) förväntas skickas direkt. När man (som vi) trycker böckerna med print-on-demand blir det tufft ekonomiskt. Vårt produktionspris/bok är så pass högt att vi redan pressat F-priset till max för att inte utpriset i bokhandeln ska bli alldeles orimligt. Det innebär att varje bok som säljs till biblioteken går med förlust eller i bästa fall +/- 0. Suck! Jaja, that's life. Glad och stolt med andra ord - Men tyvärr inte alldeles odelat ... :)