torsdag 9 april 2009

EMO - Det som gäller inom litteraturen?

”Ingen subkultur har fått lika mycket uppmärksamhet – och skit – under nollnolltalet som emo. Emo, som står för emotional hardcore, är sprungen ur amerikansk melodiös punk, men till skillnad från punken skriker inte sångarna om att krossa köttindustrin utan om känslor.” (Aftonbladet)

Eftersom jag har en hel skock tonåringar själv så vet jag ju att alla fördomar kring emo-kulturen inte alls stämmer. Många väljer stilen för att den är tuff och musiken för att de gillar den. Men det ligger också en hel del värderingar bakom, liksom i de flesta subkulturer. Som tex att vilja avvika från mängden, att vara extrem och det liksom hör till att må dåligt psykiskt. Det är nästan lite romantiserat att vara udda, att skära sig eller vara självdestruktiv på annat sätt.Jag vet inte om jag är ute och seglar nu men tror ni att emo-kulturen påverkat dagens litteratur? Fick nämligen en känsla av samma typ av romantiserande i lektörernas val av Bok SM finalister. Det jag reagerar på tematiken i de utvalda böckerna.

På andra sidan sundet: "Ett virus har drabbat jorden, vilket har gjort att i princip alla människor har dött eller förvandlats till livsfarliga varelser."

Vincent Frankie: "Möt Vincent Franke, morfinmissbrukare och langare i utkanterna av Stockholms undre värld."

Udda: Om Martin Sander som "...aldrig lyckats bli av med den, fascinationen för det ofullständiga. Det pinsamma, hemliga begäret till det avhuggna. Till stumpen." och om Paula som sitter i rullstol och "alldeles särskilt inte behöva konfronteras med påflugna lesbianer som slänger sin sexualitet över halva bordet." och om "Lelle älskar kvinnor. Hon har dem lite som andra har choklad - som något gott att njuta av när andan faller på."

Det som inte dödar...: Om pojken som fyller 13 i morgon med pappans konjak i tv-soffan. Han lät sig svepas in i eterns värld av förnedring och död. "Snälla sluta" Stäng bara av. "Snälla, snälla sluta nu" Det är så lätt att bara stänga av. Äckellukten spred sig i rummet. Från armhålor, från svettiga fjun i nacken, från skrev och mun. Skrev och mun. Lukten spreds genom luftkonditioneringen och satte fast sig i tapeten tillsammans med kärleksförklaringar och hot. Kroppen och könet och doften och … äcklet."

Given åt Oden: "Rakel är en ny och grön polis på Länskriminalen i Malmö. Hon paras ihop med bitvargen Rolf på sitt första fall - ett mystiskt dödsfall där den döde hittas på ett gammalt vindskontor i Lund."

Jag har inte hunnit läsa någon av böckerna rakt igenom utan baserar det här på första intrycket. Reagerar över att alla böckerna verkar vara väldigt svarta berättelser som handlar om människor som befinner sig i samhällets ytterkanter på ett eller annat sätt. Utom "Given åt Oden" som snarare verkar vara en traditionell krim-story. Det förvånar mig lite att lektörerna valt böcker som tematiskt är så pass lika. Men det är väl ett tecken på att det är "inne" just nu antar jag...

Jag borde nog börja skriva emoböcker i stället! :)

Inga kommentarer: